[...] w toku nauki ruchu, jaki inicjowany jest przez mięśnie najszersze, jesteśmy w stanie doskonale wspomagać rozwój mięśni najszerszych, dodatkowo zabezpieczając całą obręcz kończyny górnej. Ważne jest, aby nie tylko zachować odpowiednie ustawienie tułowia czy szerokość chwytu, ale całe prowadzenie ruchu, wraz z zachowaniem funkcji trenowanego [...]
[...] i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną zawartość minerałów i witamin. Korzyści dla naczyń krwionośnych Owoce jagodowe są dobre dla naczyń krwionośnych. Ściany wewnętrzne naczyń krwionośnych to największy organ w ludzkim ciele. Kiedy zachowują się prawidłowo, [...]
U mężczyzn starzeniu się towarzyszy stopniowe zmniejszenie wydzielania androgenów. Jednak pod dużym znakiem zapytania jest zjawisko stopniowego spadku ilości testosteronu z wiekiem. Niekoniecznie muszą zachodzić duże zmiany, jeśli chodzi o stężenie testosteronu całkowitego. Zupełnie inaczej przedstawia się kwestia testosteronu wolnego, nie [...]
[...] raka prostaty (np. na obszarze Ameryce Północnej). Naukowcy oszacowali ryzyko bazując na danych z trzech badań przeprowadzonych we Włoszech w latach 1991-2002. Dane dotyczyły: 2569 kobiet z rakiem piersi, 1031 z rakiem jajnika, 1294 mężczyzn z rakiem prostaty, 4864 osób z grupy kontrolnej. W porównaniu z osobami, które nie spożywały pizzy, [...]
Zaangażowanie w każdą sesję treningową jest tym czynnikiem, który decyduje o skuteczności naszych zmagań. To zupełnie naturalne, że każdy z nas ma gorsze i lepsze dni, a fakt ten ma bezpośrednie przełożenie na to, z jakim nastawieniem wchodzimy na salę treningową. Beta-alanina Dzięki której skracasz czas niezbędny na regenerację pomiędzy rundami, [...]
Naukowcy dziesiątki razy sprawdzali, czy kreatyna jest bezpieczna dla nerek. Okazało się, że suplementacja kreatyną nie tylko nie szkodzi, ale nawet wspiera nerki. Aby ocenić czynność nerek, oznaczono ilościowo nowe biomarkery nerek, cząsteczkę-1 uszkodzenia nerek i białko chemoatraktanta monocytów-1 (MCP-1). Mierzono również albuminy w [...]
[...] podażą błonnika, probiotykoterapię, środki wpływające na receptory dla neuroprzekaźników (np. serotoniny), leki antyhistaminowe w przypadku stanu zapalnego śluzówki jelit, czy leki regulujące metabolizm kwasów żółciowych. Rosnącą popularnością cieszą się również preparaty ziołowe regulujące aktywność osi mózg-jelita za pośrednictwem układu [...]
[...] COVID-19 i na dodatek zasugerował, iż za wszystkie zachorowania przypisywane koronawirusowi 2 (HCoV-19, SARS-CoV-2) odpowiadają inne patogeny, w tym wirusy grypy. W rzeczywistości koronawirus daje tak specyficzne objawy i tak ciężkie powikłania, iż trudno go zignorować i przypisywać wywołanie choroby innym patogenom. Czy to znaczy, że [...]
[...] regularnej aktywności, że można by pomyśleć, że większość naszego społeczeństwa uważa to za coś normalnego i stosuje podstawowe zasady zdrowego stylu życia. A jak jest w rzeczywistości? Z pewnością zależy to od wielu czynników, ale niedawne badanie przeprowadzone przez Oregon State University pokazuje, że nie jest wcale tak kolorowo. Jakie są [...]
Keczup wytwarza się z pomidorów, zanim więc odpowiemy na pytanie tytułowe, musimy spojrzeć na cechy, jakimi charakteryzuje się pomidor. Pomidor warzywo czy owoc? Jest to „odwieczne” pytanie. Według Encyklopedii Britannica możemy z powodzeniem nazywać pomidora zarówno owocem, jak i warzywem. Dlaczego? Gdy spojrzymy na pomidora pod kątem botanicznym [...]
[...] się wyrzucać jedzenie? Kupiłeś za dużo i leżące w lodówce produkty w końcu straciły swoją ważność do spożycia. Okazuje się, że każdy z nas marnuje dość sporo żywności, przyczyniając się tym do większej emisji gazów cieplarnianych, marnowania wody i innych zasobów potrzebnych do upraw. Możesz to zmienić! Poznaj kilka sposobów jak ograniczyć [...]
[...] do różnych schorzeń. Wegetarianie i weganie mają zwykle niższą masę ciała. O ile nie jedzą wegetariańskich fast foodów (tak, można żyć na samych przetworzonych frytkach i walczyć przez to z nadwagą), to zwykle ciężko jest jeść ponad zapotrzebowanie kaloryczne. Nawet jeśli spożywają dużo tłuszczów w postaci orzechów, awokado itp., to i tak jest to [...]
[...] zdrowie poszczególnych składników żywieniowych, należy brać pod uwagę także stopień ich przetworzenia. Czym innym jest dostarczenie margaryny, a oliwy z oliwek lub cukru w czystej postaci, a w jabłku czy w kiwi. Czy wszystko, co zdrowe można jeść bez limitów? Należy pamiętać, iż argument „to jest zdrowe, więc można to jeść” jest z gruntu [...]
[...] ryzyko niektórych chorób. Inni nie jedzą mięsa, ponieważ chcą chronić środowisko. Być może w Twojej głowie pojawiła się myśl, by wypróbować dietę wegańską i sprawdzić, czy ten sposób odżywiania jest dla Ciebie odpowiedni. Pamiętaj, że jest wiele produktów, które nie są dozwolone w tej diecie i nie jest to tylko mięso. Czego nie można jeść, [...]
[...] kolorytu skóry, to ochrona przed negatywnymi skutkami nadmiernej ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Drugim sposobem z kolei jest wsparcie produkcji barwników skórnych, czyli melanin, jednak w tej kwestii sytuacja nie jest tak prosta, jak w przypadku zabezpieczania się przed oparzeniami. Bierze ona udział w łagodzeniu stresu oksydacyjnego [...]
[...] taniego tłuszczu w składzie, które zachwiać mogą zarówno gospodarką glukozowo-insulinową, jak i cholesterolową. Przekazując takie produkty w formie podarunku dla przyjaciół czy rodziny, trzeba pamiętać, że cukrzyca i miażdżyca, które wchodzą wraz z otyłością i nadciśnieniem w skład zespołu metabolicznego to poważne zagrożenia dla życia. [...]
[...] intensywności w ciągu tygodnia. Nie od dziś wiadomo, że aktywność fizyczna ma wiele korzyści zdrowotnych, na przykład obniża ciśnienie krwi, zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym, pomaga w depresji czy nawet zmniejsza przewlekły ból. A jak jest w praktyce? Niestety, ale dane jednoznacznie wskazują, że prawie 40% badanych Polaków nie [...]
Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 należą do najcenniejszych tłuszczy w ludzkiej diecie. Głównie mowa tutaj o kwasach EPA (eikozapentaenowym) oraz DHA (dokozaheksaenowym), które charakterystyczne są dla organizmów morskich. Ich znaczenie zdrowotne przybiera szczególny wymiar w czasach, w których prym wiedzie dieta wysoko przetworzona i mało [...]
[...] sycąca przekąska dla wszystkich miłośników orzechów. Najpopularniejsze jest robione z orzechów arachidowych, znanych także pod nazwą fistaszków lub orzeszków ziemnych. W rzeczywistości są to nasiona roślin strączkowych, ale tak się już przyjęło, że nazywamy je orzechami i nikt nie drąży tematu ich kwalifikacji gatunkowej. Masło orzechowe to [...]
[...] czas rosną i cały czas poszukuje się produktów o wartości odżywczej pozwalającej na ekonomiczne i zrównoważone „karmienie” 8 miliardów ludzi. Jeszcze w 2011 roku ludzkość liczyła 1 miliard mniej, co wydaje się być wystarczającym uzasadnieniem dla poszukiwań nowych źródeł niezbędnych substancji odżywczych. Co ważne, intensywny rozwój nauk o [...]